Categories
Лайфстайл

Забележителности във Виена, които трябва да видим

Ако за първи път отиваш на екскурзия във Виена, научи кои са забележителностите, които задължително трябва да видиш отблизо:

Катедралата Свети Стефан

През далечния 12 век църквите са заемали централно място в града. Ето защо те са съхранени в перфектно състояние и до днес. Катедралата Свети Стефан обаче е известна освен с архитектурната си цялост и с любопитния факт, че в нея на 4 август 1782 г. Моцарт се е венчал. Там две от шестте деца на гениалния композитор са били кръстени. Катедралата има 23 камбани, като една от тях е втората по големина в Европа. Според историята Бетовен разбрал, че е напълно глух, когато видял птици да излитат подплашени от покрива на Св. Стефан, но не могъл да чуе звъна на камбаните. Освен това местните предлагат и незабравима разходка из катакомбите, които се намират точно под зданието.

Испанското училище по езда

С впечатляващата си дисциплина, контрол и сериозност Испанското училище за езда прави всеки скок с кон да изглежда като детска игра… отстрани. Ездачите до съвършенство обяздват своите коне порода Lipizzan, а шоу програмите, които представят през уикенда, кара дъха на всеки турист и почитател на това по-скоро изкуство, отколкото спорт да спре дъха си за миг.

Разходка по Грабен

Разходката до края на Грабен ще остави у всеки незабравимо усещане. Местността е известна със страхотните си чайове и кафе, които събуждат всичките ни сетива, рисувайки пъстър свят от аромати и вкусове. Чудесните ресторанти там са всепризнати, но не очаквайте да си тръгнете с малка сметка. И все пак, всяка хапка и глътка ще си заслужава парите.

Музеят къща на Моцарт

На няколко крачки от катедралата Свети Стефан се намира и къщата на Моцарт. В нея има седем стаи, като туристическите гидове почти вълшебно разказват как именно там великият композитор е написал „Сватбата на Фигаро:. Стаите са декорирани в старовремски стил и ни пренасят в едно друго, магично време.

Виенският пратер

С повече от 250 атракции, Виенският пратер е микс от енергията на модерното и носталгията по отминалото. Разбира се, емблематичното виенско колело също присъства. То е заобиколено от зелена растителност, а гъсто насадените дървета, образуващи плътна сянка, са чудесни както за разходка с кон, така и пеша, с колело, а и с домашен любимец в обозначените за това зони.

Виенската държавна опера

Един от най-големите исторически и културни паметници на Виена е прочутата Виенска опера. Това е и една от основните сгради, заради които си заслужава да посетите града. Ако не разполагате със 150 евро за концерт обаче, можете и само да се разходите вътре само за 4 евро в продължение на 2 часа преди представленията.

Дворецът Шонбрун

Строен в продължение на 14 години между 1696 и 1712, този дворец, разполагащ с 1441 стаи е бил строен за дом на сина на император Леополд Първи. Любопитна подробност е, че палатът е трябвало да бъде по-пищен и от този на Версай, но заради войната по онова време парите не са достигнали и плановете така и не се реализирали. И все пак – представяхте ли си, ако стечението на обстоятелствата беше друго, за какъв лукс щяхме да говорим днес?

Музей Quarter

Музеят е център на динамично визуално и културно наследство, датиращо от 18 век. В него се помещават невероятни колекции на едни от най-известните експресионисти. Освен това в околността се предлага и едно от най-хубавите виенски кафета в комбинация с небезизвестните им кифлички.

Виенският зоопарк

Една от най-големите атракции във Виена не само за деца, но и за възрастни, е всеизвестният Виенски зоопарк, събрал животни от цял свят. Вълци, хипопотами, лъвове, маймуни и всички животни, за които се сетите, са именно там. За да го разгледате абсолютно целия обаче, трябва да отделите поне един ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.