Categories
Лайфстайл

Венеция – 9 забележителности, които да видим на почивка

Ако за първи път отиваш в приказната Венеция и искаш да се потопиш в типичната за града италианска атмосфера, научи кои са най-големите забележителности и неща, които задължително да направиш там.

Посети базиликата Сан Марко

Италианските църкви са едни от най-величествените. Но тази е колкото красива отвън, толкова и отвътре. Обсипан с мозайка под и впечатляваща архитектура за напълно безплатен вход. Като бонус около базиликата има и три музея, в които да влезеш и да разгледаш. Посещението им обаче се заплаща.

Дворецът на Доджите

Следваща спирка след базиликата Сан Марко е дворецът на Доджите. Това е най-известната туристическа забележителност в града. Можеш да разгледаш зданието както отвън, така и отвътре. Таксата е съвсем прилична сума, повярвай.

Виж площада Сан Марко, когато е празен

Това е един от основните туристически обекта във Венеция. Ежедневно Сан Марко се изпълва със стотици хора, идващи от всяко кътче на планетата. Особено очарование обаче носи площадът, когато е съвсем празен. И за да не стоиш цяла нощ, просто стани 2-3 часа по-рано, когато всички останали отмарят от обиколките през изминалия ден. Наистина си заслужава жертвата.

Обиколка по Гранд канал

Един от най-лесните и приятни начини да обиколиш Венеция е да хванеш някой от т. нар. „водни автобуси” и да се разходиш из Гранд канал. Тази нетипична градска обиколка ще запомниш за цял живот. Единият вариант е да почакаш на произволна спирка, която е най-близка, а другият и препоръчителен е да отидеш в уречения час на началната, за да можеш да видиш всичко.

Опознай венецианското стъкло отблизо

Да отидеш до остров Мурато и да видиш как се произвеждат всякакви чудеса от стъкло крие своето очарование. Първата основна причина да го направиш е, че повечето хора никога не са виждали подобно нещо и може би ти си сред тях. Втората е, че е страхотна идея да видиш Венецианската лагуна по време на престоя си, а остров Мурато може да те доближи най-много до това изживяване.

Пъстра разходка из улиците на остров Бурано

След като обиколките из Венеция и до остров Мурано вече са факт, време е за кратко пътешествие до остров Бурано. Той също е част от Венецианските острови и предлага изумителна колоритност от цветни сгради, които си заслужава да бъдат видени и снимани. Само 30 минути разходки из тях ще запечатат трайна усмивка по лицето ти заради наситеността и пъстротата на местността.

Природните блага на остров Торсело

Ако имаш допълнително време, не пропускай и отскачането до остров Торсело. Той се намира на съвсем малко време път с лодка от Бурано. Предлага много повече докосване до природата, отколкото всеки друг остров в околността. Там живеят едва 20 души и има само един хотел (но много скъп и луксозен) за посрещане на туристи. Освен това парчето суша разполага и с църква, построена през далечния 7 в. с впечатляваща архитектура.

На пазар в Риалто

Ако си почитател на храната, Риалто Маркет е мястото, което трябва да посетиш задължително. Тъй като Венеция не може да се похвали с територия, на която да отглежда храната си (било то зеленчуци или пък животински продукти), посещението на този пазар ще ти покаже как точно венецианци купуват хранителните си продукти за ресторанти и домашна кухня. Пазарът е познат най-вече с изобилието от риба, но има още пресни зеленчуци и плодове. Като бонус към приключението ще пресечеш и известния мост Риалто, който си заслужава да бъде увековечен с няколко снимки.

Изгуби се във Венеция

Няма нищо по-забавно от това да отидеш във Венеция и просто да се „загубиш”. Отдели поне 3-4 часа из тесните улички и влез във всеки малък музей или атракцион, който градът ти предложи. Преоткрий го без карта, без помощ от местни, без страх, че после няма да откриеш пътя обратно. Винаги можеш да се ориентираш с питане и телефон. Идеята е просто да се смесиш с тълпата и да се почувстваш като местен жител на града.

След романтичната почивка може да завършите екскурзията си до Италия, отбивайки се на шопинг в Милано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.