Categories
Лайфстайл

Великден по света – екзотика и традиции

Научи къде по света са най-интересните и впечатляващи традиции, свързани с Великден. Не пропускай да посрещнеш този специален християнски празник именно там.

Рим, Италия

Няма по-големи педанти, стане ли дума за Великден, от италианците. Седмицата преди Рождество Христово в Рим вече е празник. Стотици хиляди католици се стичат от цял свят в Италия, за да посрещнат празника със словото на папа Бенедикт XVI във Ватикана. Защо не отидеш и ти?

Ямайка

Един от най-големите карнавали в света по случай Великден се организира именно в Ямайка. Той се казва Кингстън и в него се включват местни още от 1990 г. насам. Карнавалът започва ден преди Великден – в събота, с парад, на който всички участващи са облечени в пъстри дрехи. Музикалният съпровод е много весел и ритмичен.

Севиля, Испания

Смята се, че сред страните, които първи започват да честват Великден, е именно Испания. В Севиля, например, традиционните фестивали започват седмица по-рано, а милиони гледачи от цял свят отиват там всяка година, за да отпразнуват Рождество Христово. Най-големият карнавал започва в полунощ на Велики Четвъртък и продължава до ранни зори на Велики Петък. Атмосферата не може да се опише с думи. Пълни барове и ресторанти, стотици хиляди хора навсякъде, много шум и веселие обагрят града през цялата нощ.

Сао Брас де Апортел, Португалия

Малкото градче Сао Брас има само една църква, но именно там човек може да стане свидетел на възможно най-типичната и традиционна за Португалия церемония по посрещане на Великден. Интересното при нея е, че мъжете се обкичват с цветя и обикалят улиците смирено.

Ню Йорк, САЩ

Ню Йорк започва да празнува с парад Великден още през далечната 1870 г. Именно тогава на Пето авеню е и първият парад на мегаполиса, в който всеки вярващ може да се включи. Хора от всички точки на града се стичат, а забавна подробност е, че нюйоркчани не пропускат да вземат и домашните си любимци за истинско модно дефиле. Котки и кучета облечени досущ като стопаните си посрещат празника и се радват наравно със стопаните си.

Флоренция, Италия

Във Флоренция стар обичай, датиращ още от 11. век, е разходка на малък параклис с каруца по улиците. Четириколката е окичена с цветя и е теглена до самата катедрала, където фойерверки започват да озаряват небето от малката постройка. Старо поверие е, че ако дървената катедрала се запали от искрите, хората в града ще се радват на плодородие и благополучие през цялата година.

Сан Мигел де Аленде, Мексико

Милиони туристи от цял свят се стичат и в Сан Мигел де Аленде, Мексико, където се провежда един от най-пищните карнавали по случай Великден в света. Според традицията мексиканците започват да празнуват Великден две седмици по-рано. Те взимат статуя на Исус от Атотонилко и започват да я местят в продължение на половин месец из всички църкви на Сан Мигел де Аленде. На Велики Петък и в съботата преди Великден статуята се поставя в някоя от църквите, а около нея се подреждат други глинени фигури, които да обрисуват цялата картина, преразказваща раждането на Спасителя.

Антигуа, Гватемала

В цяла Гватемала празнуват Великден, но няма по-красиво кътче от Антигуа, където човек може да посрещне християнския празник. Там мъже и деца се обкичват с цветя и обикалят из целия град. Любопитен факт е, че тази традиция всъщност е смесица от културите на испанци и маи.

Един отговор на “Великден по света – екзотика и традиции”

Светът ще запомни Великден 2020, който прекараха затворени по домовете си, заради коронавируса. Дано по-скоро си отиде напастта COVID-19 или поне да открият лечение за нея, защото става страшно…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.