Categories
Финанси

Проста система за търговия със злато

Простите неща, са тези към които трябва да се придържате, когато търгувате на финансовите пазари – това е съвет, даван на инвеститорите не от един и двама велики инвеститори, сред които и гениалният Уорън Бъфет.

В този ред на мисли, сега ще ви покажа, една проста стратегия за търговия със злато, която може да използвате, като второ мнение, при вземане на инвестиционни решения, да инвестирате в благородния метал.

Всъщност в настоящия момент на несигурност, все повече инвеститори поглеждат към златото. Отношенията между Русия и САЩ са напрегнати, след въздушните удари на САЩ в Сирия, които от Кремъл определиха като „агресия срещу независима страна”.

Предстоят избори във Франция и Германия, с доста неизвестни, а политиката на Тръмп е повече от неясна, както и последствията до които ще доведе… Когато, към това прибавим и близостта на водещите световни борсови индекси до рекордни стойности, златото може да се превърне във все по-предпочитан избор от инвеститорите.

Каква е стратегията?

Стратегията е представена от експерти от Daily Wealth и включва дълги позиции в злато, ако цената му е над 10-месечната му пълзяща средна величина и скъсяване, ако цената на златото е под посочената средна величина. Звучи просто нали? Да… Значи сме изпълнили изискването за простота.

Какъв е бил резултатът от тази система?

Бектестове на системата от 1971-ва година насам сочат, че тя е носела доход на инвеститорите в размер на 16.8% на година, когато златото е било купувано (цената му е била над 10-месечната му пълзяща средна) и доход от 2.9%, когато е било продавано (цената е била под 10-месечната пълзяща средна).

За сравнение, следване на простата стратегия „купи и дръж”, при златото, за разглеждания период е донесла средна годишна доходност за инвеститорите в размер на 8%.

Накратко, инвеститорите определено е трябвало да бъдат в злато, когато са имали сигнал за „покупки“.

Обобщени, резултатите от системата изглежда, горе долу така:

Между 2001 и 2012-та година системата е давала чести сигнали за „покупка“.

Между 2012 и 2015-та година са доминирали сигналите за „продажба“.

През 2016-та година, системата е давала сигнали за покупки, през първата половина и сигнал за продажба от средата на октомври.

Как изглежда златото към днешна дата и какъв сигнал дава, на база на изискванията на системата?

Както виждаме от средата на ноември на миналата година, златото е давало сигнали за продажба. Добрата новина за инвеститорите е, че вчера, цената на златото се повиши убедително над посочената 10-месечна средна величина и дава сигнал за покупки. Единственото, което трябва да направи златото е да се задържи по-трайно над червената линия, за да може да се приеме сигнала, като „перспективен”.

Пред инвеститорите е налице възможност да купуват метала в момента, или при последваща слабост и доближаване в по-голяма степен до линията, с поставяне на близък стоп, под границата.

Още по-убедителен сигнал за посоката на златото ще се даде и при преминаването на благородния метал, над горната граница на очертания „стесняващ се триъгълник” на седмична графика. За подобен пробив, можем да говорим, ако златото премине психологическата граница от 1 300 долара за унция. При наличието на подобно преминаване на горната граница, може да се очаква засилване на възходящия тренд при метала, в дългосрочен план и тест на върха от 1 900 долара на унция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.