Categories
Здраве

Борба със сухата кожа на лицето – лечение и причини

Суха кожа се среща много често. Тя е очарователна в млада възраст, без пори, без точки, но с напредване на възрастта се похабява. Това е кожа с намалено отделяне на себум и повишаване на загубата на течности. За оформянето на сухата кожа играят роля както вътрешните, така и външните фактори.

Към вътрешните фактори спадат жлезите с вътрешна секреция, диабета, заболяване на половите жлези, нервно-психическите разстройства.

Към външните фактори на първо място е слънцето. То я изсушава, обезводнява, получават се черни петна. На второ място са вятърът и запрашеният въздух. Честото измиване с топла вода и сапун също оказва влияние, не на последно място е и неправилната употреба на козметични средства.

Сухата и чувствителна кожа се почиства с мека, омекотена и хладка вода. Подходящи за нея са детските и бръснарските сапуни. Когато кожата е много суха се почиства с тоалетни млека. Принципът е да се третира с различни кремове, защото те съдържат различни съставки. За сухата кожа е добре да се прилагат компреси: маслено-водни или само маслени.

Компресът се прави по следния начин: вземаме една марля, напояваме я с мазнина, след това я поставяме върху лицето. Върху марлята се поставя найлон и хавлиена кърпа.

Билки за суха кожа

  • 30 г. лавандула
  • 15 г. полски хвощ
  • липов цвят
  • 15 г. лайка
  • 15 г. бял равнец

Накълцва се сместа, залива се с вряла вода, седи 8-10 минути. Прецежда се и с тази течност се прави компрес. С получената течност може да се разреждат и маските. Компресите се правят 5 пъти, като последният е винаги студен. Основните маски съдържат основна маса и мазнина.

Мазнината може да бъде сметана, зехтин, бадемово масло. Омекчаващите маски са маслено-медни, витаминоплодни плюс добавка на мазнина.

Най-добрата маска е парафиново-маслена маска. Масажът е задължителен при сухата кожа. Той активира притока на мазнината. Масажът се прави на 10-15 дни.

Сухата лющеща се кожа не понася парната баня, но в краен случай може да се прави като предварително лицето се намаже с мазнина.

Сухата кожа е сериозен козметичен дефект и на първо място се прилага витаминолечението, като се приемат вътрешно и външно витамините А, Е, В – комплекс, D и С. Добри резултати дава и използването на арганово масло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.