Categories
Здраве

4 неща, които ще се променят, ако спрете алкохола

Алкохолът присъства на всеки празник в почти всеки дом. Той е част от ежедневието на много хора като заместител на самотата, която усещат, като част от работното ежедневие или като начин за справяне с депресията, скуката или стреса.

Макар употребяван в малки количества, алкохолът води след себе си редица негативи за всеки, позволил му да стане редовен гост на масата му. Според специалистите от терапевтичен център „Жива“, където ежедневно се борят със зависимостите, средата е едно от нещата, които най-много допринасят за злоупотребите с алкохола. За да се справим с негативните ефекти, трябва да се изолираме от средата. Но за това ни трябва повече кураж и доказателства, че спирането на алкохола ще бъде съпътствано с много ползи за нас.

4 промени след спирането на алкохола

По-добра работа на имунната система

Пиенето твърде често и твърде много влияе върху работата на имунитета и здравето. Какво е „твърде често“ и „прекалено много“? Според Националните здравни институти това е повече от четири питиета на ден или 14 седмично за мъжете; и повече от три питиета всеки ден или седем седмично за жени – цифри, които не са мерило за здраве, още повече, че зависи и от типа алкохола, който се приема.

Редовната консумация на алкохол пречи на нормалното хранене. Оттам идват и проблемите с усвояването на различни полезни вещества от храната. Без тях, тялото отслабва, податливо е на различни негативни влияния и докато се усетим, вече сме болни.

Повече енергия

Забелязали ли сте колко уморени се чувствате след 2-3 алкохолни питиета? Това е така, защото алкохолът е депресант и пречи на съня. Ако пием вечер, може да се чувстваме уморени и сънливи, но всъщност дори и да заспим, не получаваме качествен сън. Защо? Защото тялото се напряга да разгражда отровата, докато уж сме в режим на сън.

Когато спрете да консумирате алкохол, ще усетите повече енергия от обикновеното. Сънят ви ще е по-здрав и ще се чувствате отпочинали.

Повече време и средства за интересни неща

Алкохолът е скъп, а времето, което прекарваме в консумирането му, е… може да го използваме за нещо по-интересно. Например спорт, хоби, филми и други здравословни неща, които ще ни помогнат да научим нещо, да разширим мирогледа си и пр.

Ако се откажете от алкохола, може да съберете достатъчно за екскурзията, за която мечтаете отдавна. А там ще създадете интересни и красиви спомени.

Мотивация и интерес към живота

Редовното пиене на алкохол влияе на мотивацията и желанието за живот. Често, хората, изпаднали в капана на зависимостта, губят желание и интерес от заобикалящия ги свят. Така разрушават кариерата си, семейните връзки и всичко важно за тях, без да го осъзнават. Единственият начин да се поправи това, е като се спре с пиенето.

Променете живота си още днес като кажете „НЕ“ на редовното пиене. Най-хубавите неща в живота отнемат време, но за да ги преживеем, следва да бъдем отговорни към здравето си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.