Categories
Авто

Топ сигнали за спешна смяна на вашия акумулатор

Качеството, съвместимостта с параметрите и използваемостта на конкретния автомобил, времето на експлоатация и регистрирани инцидентни, както и ремонтни дейности по колата са сред основните фактори, които определят продължителността на живота на един акумулатор. Въпреки че някои производители и дистрибутори си позволяват да дават конкретен „годен срок“, повечето автомобилни експерти си стигат до много по-ниска конкретика в определянето на този срок. Те твърдят, че трайността на акумулатора е в рамките на няколко години. 

При всички случаи обаче опитният шофьор усеща и знае кога е време за смяна на акумулатора. От друга страна, опитът не е толкова задължителен в разпознаването на този наложителен момент. И младият шофьор може да установи лесно необходимостта от смяна на акумулатора. За целта просто трябва да „слуша“ какво автомобилът му „подсказва“. А когато става дума за работата и изправността на акумулатора, сигналите са повече от красноречиви и ясни. Позволете ни да ви изясним някои от най-често срещаните сред тях. 

Ако колата изобщо не пали, почти сигурно е, че е време за нов акумулатор

В над 90% от случаите, когато това се случи, шофьорът установява повреда в акумулатора. Същевременно, тук изобщо може и да не става дума за реална повреда като щета, а само, че е акумулаторът е паднал. Невинаги е задължително цялата част да се сменя, понякога е достатъчно и само да се зареди. За целта обаче трябва да имате или майстор под ръка, или сами да установите дали акумулаторът е за смяна, или за зареждане. Във втория вариант, можете да избегнете нова покупка, а само да помолите някого да ви подаде ток, както и да опитате с бутане на колата. 

При включване в движението на колата, стартерът върти по-бавно от обикновено 

Тази ситуация е по-особена, тъй като в случая проблемът би могъл да е конкретно в стартера. От друга страна, практиката показва, че мудното въртене на стартера най-често се дължи именно на проблеми с акумулатора, като последният би могъл да не е зареден, а също така и изцяло повреден. В случая ви съветваме да се консултирате с професионалист, защото поставянето на подобна авто диагностика изисква доста знания и опит. 

Виждате индикацията за акумулатор светеща на таблото ви 

Това е най-явният и ясен сигнал, че имате проблем с акумулатора. Добре би било всеки път, когато той падне или се повреди, да виждате светлинната индикация на таблото. За съжаление, в реалността не винаги се случва така. Естествено, ако когато видите лампата на акумулатора да премигва на таблото, не ви остава нищо друго освен да направите теста със зареждането (за да видите дали изобщо частта работи, или просто е паднала). Ако акумулаторът не се зарежда, ще ви се наложи да купите нов. 

Наскоро сте сменили акумулатора, но карането сякаш е по-трудно и особено 

В случая може да става дума за неправилно направен избор. Когато подбирате акумулатор следва да се съобразите с много фактори. Освен с качеството и репутацията на производителя, винаги преценявайте продукта през призмата на вашата кола – характеристики, възраст, модел и т.н. За да не ви се налага да сменяте акумулатора няколко пъти е препоръчително да инвестирате повече средства веднъж и да получите сигурна гаранция за в бъдеще и то за максимално дълго бъдеще. Естествено, правилното и оптимално използване на автомобила също изиграва важна роля за продължителността на живота на акумулатора. Когато той обаче е в неизправност, не карайте колата си, докато не го подмените с нов. 

В нашия онлайн магазин имате на разположение огромно разнообразие от модели и типове акумулатори за леки автомобили и спортни коли от последно поколение. Разгледайте ги още сега, ако наскоро сте били свидетели на някой от сигналите, описани по-горе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.