Categories
Лайфстайл

Предимствата и недостатъците на живота в София

Вечният въпрос – живот в столицата или живот в средно-голям град? Ще разгледаме предимствата и недостатъците на това да живеете в столицата.

Заплати

Мотив номер едно, да предпочетете животът в най-големия град у нас обикновено се мотивира от по-високите доходи, които ще получавате. Това обаче, разбира се, си има и цена – по-големите разходи.

Има много калкулатори, с които можете да изчислите какви ще са разходите ви за живот в голямото „сити“, като например на изданието numbeo.com. Там всеки може да сравни какви разходи за живот ще са му необходими, за да поддържа еднакво добър стандарт на живот в средно-голям град и лесно да ги сравни с дохода си.

И все пак, нека да разгледаме какви са предимствата и недостатъците да живеете в столицата…

Имотните разходи

Безспорно разход номер едно в бюджета ви, ще е за подсигуряване на мястото, където живеете. Разходите за имоти в София са доста големи.

Всъщност, трябва да отбележим, че ръстът в цените на имотите и наемите през последните две години, допълнително влошават съотношението разход за имот-доход. Цените на имотите и наемите в София, се повишиха с около 10-15% през последната една година, при почти нулев ръст в доходите на софиянци.

Най-голямо е повишението в кварталите с новоизградено метро, което е сериозно удобство за бърз и относително евтин достъп до работното място.

Трябва да се отбележи, че наемите и цените на имотите в близост до големите бизнес-паркове или офис-сгради, също са доста над средните наеми като цяло в столицата.

Транспорт

В повечето случаи, колкото по-близо живеете до работата си, толкова по-добре. Това ще ви пести време, нерви и средства. Разбира се, отново както вече споменахме, това си има цена.

Ако ще ползвате основно градски транспорт, можете да помислите за това да се разделите със своя автомобил. Това ще ви спести традиционните проблеми свързани с паркирането, задръстванията и допълнителни разходи свързани с поддръжката на автомобил.

В допълнение, шофирането в столицата не е сред най-приятните неща, особено за хора, преместили се от по-малки градове. Разбира се, за някои хора да имат автомобил просто е неизбежно, предвид на това, че имат малки деца или често пътуват към родните си градове.

Изкушения и забавления

Едно от предимствата, а донякъде и недостатък, е че в големият град на практика ще имате достъп до всичко. Почти няма нещо, което да не можете да откриете в София. Това е много лошо за хората, които не могат да контролират разходите си и да спазват основния принцип по пътя към богатството – да живеят под възможностите си.

Много често хората в по-малките градове трудно успяват да изхарчат припечеленото, до голяма степен и само поради факта, че там липсват много от „изкушенията“ на големия град.

Същото важи и по отношение на забавленията. Младите имат достъп до всякакъв род услуги, насочени към това да ги забавляват. За съжаление, те не са особено евтини и могат да „ядат“ голяма част от доходите им.

В крайна сметка всеки сам за себе си и на база собствените си предпочитания и доходи трябва да вземе решението дали да предпочете животът в столицата, пред този в голям град.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.