Categories
Здраве

Правилната подготовка за бременност

Раждането на детето е един от най-вълнуващите моменти в живота на човека. Тревога и радост, надежда и объркване – родителите изпитват море от емоции, докато се готвят за появата на новия член на семейството. Много са и въпросите – какво ще бъде, здраво ли ще се роди, как ще повлияе на установените вече отношения, трябва всичко да се купи и оправи за неговото посрещане.

Обикновено подобни изживявания започват след узнаване за бременността. В грижата за здравето на бъдещата майка, бъдещите родители често забравят, че бременността е естествен процес, но също изисква подготовка. Според мнението на специалистите предшестващите месеци преди зачатието не са по-маловажни за здравето на бебето, отколкото вътреутробното развитие, защото те полагат физиологичната основа, фундамента на бъдещия организъм.

От гледна точка на психолозите това време е много подходящо за профилактика на конфликтите и проблемите между съпрузите, породени от разширяване на семейството и преминаване на ново ниво. За правилната подготовка на бременността има многогодишни изследвания и наблюдения, позволяващи да се разработи комплекс от препоръки, касаещи поведението на потенциалните родители за периода от 90 – 100 дни до нейното планиране.

Първата препоръка е, желаещите да заченат дете да си направят медицински преглед. С цел откриване и лечение на болести, както явни, така и скрити, е необходимо посещение на терапевт, гинеколог и стоматолог. Консултацията се отнася и за двамата партньори, като за жената се правят повече изследвания.

Терапевта ще оцени общото състояние на организма, ще каже за евентуални опасности за плода, с които е нужно да се справи до началото на зачатието. Гинекологът може да постави диагноза за възможни отклонения в репродуктивните органи и да помогне да се избере правилия момент за зачатие. Без стоматолог не трябва да се преминава – кариес и други нелекувани инфекции създават опасност за перинатално развитие, а в отделни случаи може да се предизвика спонтанен аборт. Лекарите може да назначат допълнителни анализи и изследвания, които не трябва да се пренебрегват в името на една щастлива бременност.

Друга препоръка се отнася за бъдещата майка. Става дума за приемането на специални препарати, които укрепват организма и подготвят майката за сполучлива бременност, износване на здраво бебе. При недостатък на някои вещества може да се появят психични отклонения у бебето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *