Categories
Бизнес

Защо не си намираш работа? Правиш грешки!

Не можеш да си намериш работа? Единият вариант е да си недооценен, а другият – правиш груби грешки. Защо не те наемат?

Търсенето и намирането на перфектната работа в ситуация на финансова криза е доста трудна задача… Глупости! Работа винаги има! Стига ти да си подходяща за дадена позиция.

Не вини работодателите, че не са те оценили по достойнство за перфектната работа. Понякога може грешката да е лично твоя. Дали пък не правиш някое от следните неща…

Поставяш некоректни данни за контакт

Един от сигурните начини да не те поканят на интервю за работа е като оставиш невалидни контакти. Само една сбъркана буква в електронната поща или некоректно написан телефонен номер (или пък такъв номер, на който не могат да те открият по всяко време на нормалния работен ден) ти гарантират отхвърляне от самото начало.

Резюмето ти е слабо

Друг вариант е CV-то ти да не е изчерпателно. Някои хора отделят по цели дни, за да напишат перфектната работна автобиография, а ти хващаш първата стандартна бланка, попълваш я с пропуски и граматически грешки и очакваш да направиш впечатление из стотиците кандидати. Няма как да стане. Същото е валидно и за мотивационното писмо.

Нямаш препоръки

Не оставяш препоръки от бивши работодатели? Голяма грешка! Ако напускаш една работа, но оставаш в добри отношения с екс шефовете ти, това значи много за бъдещите ти работодатели. Всяка малка препоръка, в която се посочва, че си лоялен служител, е голям плюс, особено в някои професии.

Лошо първо впечатление

Стигнала си до интервюто за работа, но закъсняваш с 20 минути, а по време на диалога се прозяваш, гледаш през прозореца и поглеждаш демонстративно часовника си все едно не ти губиш тяхното време, а те твоето. Това наистина е слабо първо впечатление.

Прекалено отчаяно изглеждаш

Толкова много искаш работната позиция, че си готова на всякакви саможертви? Никой не обича натегачи, които обясняват, че са склонни да работят до късно вечер и да не си взимат обедните почивки само и само за да ги наемат. Истината е, че дори онези, които те интервюират имат личен живот и оценяват свободното си време. Подобни лъжи няма да ги впечатлят, а само ще ги накарат да се зачудят защо си толкова отчаяна.

Капризи по никое време

Е, хубаво е човек да има някакви изисквания, все пак подписването на трудов договор трябва да бъде съгласно желанието и на двете страни. Но не е удачен вариант още на първата среща да проявяваш капризи, че не те устройва работното време, че ще е добре да преразгледат и съкратят списъка с отговорности и пр.

Нямаш амбиция

Нещото, което бъдещите ти работодатели търсят в теб, е амбицията. Това, че искаш да се развиваш, да научаваш нови неща, дори и да си най-големия специалист в областта. Ако показваш прекалено високо самочувствие и сама не си поставяш цели, няма кой да те наеме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.