Categories
Лайфстайл

Мотивационно писмо за отличници

При кандидатурата за работа са необходими два документа: CV или Автобиография, както и мотивационно писмо. И ако автобиографията е схематично представяне на данни, то мотивационното писмо е този документ, който ще ви помогне да блеснете не само с професионални или технически, но и с лични качества.

Как се пише мотивационно писмо?

Проблемът при повечето кандидати е, че представят някакви доразвити форми на мотивационни писма, които намират като шаблони (образец) в Интернет или някоя книга по темата. Типичен пример е Europass.

За това днес ми се иска да поговорим какво трябва да съдържа и какво задължително трябва да избягвате при писането на мотивационното си писмо:

Бъдете новатори в отношението

Избягвайте от примерните мотивационни писма за кандидатстване, с които бъдещият ви шеф ще се сблъска в 70 на 100 от случаите. Това прави много лошо впечатление, защото в крайна сметка вие целите да го убедите, че наистина искате и ставате за дадения работен пост, а няма как това да проличи при наличието на тривиалност, баналност, изтърканост… особено ако в личните си качества сте заложили на думички като „креативен“, „оригинален“, „нахъсан“, „новаторски настроен“, нали?
За това отделяйте необходимото време за написване на мотивационно писмо за всяка длъжност, за която ще кандидатствате.

Преценете обективно

Още в началото трябва да сте наясно, че за определената длъжност (мениджър, учител, продавач консултант, търговски представител и т.н.) се изискват определени качества. Поради това е необходимо да се фокусирате именно върху тях, защото никой няма да го интересува дали сте добър караоке-изпълнител във фирма за счетоводни услуги например. Преди да започнете да пишете черновата дори, трябва да сте информирани какво точно търси фирмата в новия си служител, вие имате ли го, мислите ли че е достатъчно. Оставете доброто на увереността на страна. Едно е да замаскирвате пъпчици с Photoshop, друго е да работите с програмата на ниво Web Designer.

За това давайте реални оценки за себе си и акцентирайте върху силните страни, които притежавате и мислите, че ще бъдат в интерес за фирмата.

Различете качеството от количеството

Никой не иска да чете разтегнати във време и пространство изречения, които съдържат 50 думи, а реално казват по-малко от 10. Едно добре оформено и стегнато мотивационно писмо е от порядъка на една печатна страница, дори и по-малко. Решете какво точно искате да кажете, а не увъртайте, защото никой няма времето и нервите да се опитва да свърже мислите ви и да се опитва да разбере какво точно целите да изложите като информация за себе си.
За това отговорете ясно на 3 въпроса: Кой сте Вие? Какво знаете и можете? Какво предлагате? Това е напълно достатъчно.

Не аз, ВИЕ

При 95 % от хората въпросът „Как си?“ е много по-заинтригуващ, отколкото „Знаеш ли как съм?“. Това е напълно нормално при положение, че всеки от нас носи в себе си егоцентризма и себелюбието. Но в този случай не се налага да четкате себе си, а отсрещния, този, от който зависи дали ще има покана за интервю и назначаване след това. А това въпросно четкане в никакъв случай не бива да бъде частично подмазване… или поне не толкова очевAдно.
За това вместо във всяко изречение да има „аз“, заложете на „Вие“. Така показвате интерес и скъсявате дистанцията.

Играта на думи

Ако искате да се свържат с вас ще се наложи да изхвърлите в кошчето за ненужни думи следните фрази: „Надявам се да се видим“, „Много ми се иска да си уговорим среща“, „Ако искате да се срещнем потърсете ме на телефон: ХХХ…“. Някои работодатели може би ще се „хванат“, но повечето търсят ентусиазирани служители, които не чакат, а грабват възможностите. Особено става ли въпрос за утвърдила се на пазара фирма. В крайна сметка ако в бъдеще от вас се очаква да сключвате договори с нови клиенти, то работодателят ви трябва да е наясно можете ли да изманипулирате обстоятелствата във ваша полза.

За това заложете на точните срещи, точните уговорки, точните думи, които са „Ще се свържа с вас или вашата секретарка до 5 работни дни“ или „Кога ще ви бъде удобна среща?“… всякакви такива фрази (без разбира се да прекалявате) ви гарантират по-голям шанс за проява на интерес от страна на бъдещия работодател.

Мотивационното писмо за работа наистина е една ловка игра на думи, която трябва да овладеете. Следвайки горните правила за писане на текст към СV, както и влагане на лично творчество, но на професионално ниво, вие се приближавате една идея повече от вашите конкуренти до желаната работна позиция в избраната компания. Успех!

Един отговор на “Мотивационно писмо за отличници”

Мотивационното писмо за работа или стаж, независимо дали за счетоводител, банков служител, търговски представител, мениджър и т.н. е доста пренебрегвано в днешно време и в никакъв случай не се пише по бланка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.