Categories
Здраве

Лечение на менопауза с билки

Менопаузата е състояние, което се характеризира с това, че при жената се наблюдава отсъствие на менструация в продължение на период от една година. Това разбира се не се случва изведнъж. Наблюдава се постепенно преминаване към менопаузата, като този процес се характеризира с промяна на дължината на менструалния цикъл. Той може да стане нередовен – първоначално да отсъства месец-два, след което отново да се появи, а в последствие тези интервали от време да станат по-големи.

Какво всъщност се случва в женския организъм по време на менопаузата?

  • Промени в структурата на кожата
  • Функцията на яйчниците е спряна
  • Наблюдава се промяна на хормоните

Кои са най-честите симптоми, съпътстващи я?

  • Горещи вълни
  • Нередовен цикъл
  • Намалено сексуално желание
  • Резки промени в настроението
  • Вагинални проявления – сухота на влагалището, сърбеж
  • Обилно потене, особено в късните часове на денонощието
  • Пикочни симптоми – суха лигавица, загуба на еластичност

Както става ясно, това е един не особено приятен период за жената. За нея това е тежък момент, както във физически, така и в емоционален аспект, през който тя трябва да премине. И въпреки, че това е абсолютно естественият ход на нещата и всяка жена преминава през него, все пак има начини този преход да бъде по-лек. Тук, на помощ, идват билките. Освен, че са безвредни (за разлика от повечето медикаменти), те оказват положително влияние върху целия организъм.

Кои са билките, които помагат при менопауза?

Жен-шен – чудотворната билка спомага за повишаване на настроението. Освен това действа успокояващо. Затова ако имате проблеми и страдате от мъчително и изтощително безсъние, можете да бъдете спокойни – те ще бъдат решени.

Див пипер – известен е още с наименованието лютива тлъстига. Приемайте по една-две ч.л. от ситно нарязаната билка и ги залеете с две чаши вряща вода, прецедите ги и пиете тази отвара в продължение на един ден, под лекарско наблюдение, се смята, че това може да облекчи неприятните симптоми съпътстващи менопаузата.

Ленено семе – намалява горещите вълни и нощното изпотяване. Помага при по-леки симптоми.

Черен кохош – и той също като лененото семе помага при нощно потене и неприятните горещи вълни. Полезен е при краткосрочно лечение (от 6 или по-малко месеца).

Вечерна иглика – ако усещате болки в гръдната област, приготвен чай от тази билка ще ви се отрази чудесно.

Жълт кантарион – ако сте попаднали в лека депресия, жълтият кантарион е известен с това, че успява да повиши настроението и да сведе до минимум променливите състояния, съпътстващи жената в този тежък за нея период.

Валериан – докато преминавате през менопаузата е съвсем нормално да се чувствате изнервени заради промяната в нивата на хормоните. Валерианът успокоява.

Червена детелина – ефектът, който тази билка успява да окаже върху организма е, че успешно балансира хормоналните нива, а също така оказва положително влияние върху настроението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.