Categories
Лайфстайл

Какво трябва да прецените при закупуването на ски ръкавици

Независимо дали искате вашите нови ръкавици за ски да ви осигурят максимална топлина, сръчност или да имате елегантен външен вид с тях, нашите съвети относно техническите характеристики на ски ръкавиците ще ви помогнат при избора на правилния артикул.

Каишките

Независимо дали са еластични пристягащи каишки в горната част на ръкавиците или се закопчават с копче на китките, каишката е полезна както за задържането на топлината на ръцете, така и за предпазване от сняг, който може да попадне вътре в ръкавицата.

Ръкавели

Ръкавиците с къси маншети са проектирани да се носят под ръкава на якето. При тях якето помага за плътното прилягане на ръкавицата. Другият тип ски ръкавици са по-големите, при които те минават над горната част на ски якето и следва да бъдат затегнати добре с помощта на ръкавели. Целта е да се избегне пропускането на сняг.

За по-добро почистване на очилата

Много модели ръкавици разполагат с по-мек панел, наподобяващ велур на показалеца или палеца, който е предназначен за изтриване на сняг от очила, без да се повреди лещата. Същата част от ръкавицата е подходяща и за изтриване на носа при поява на хрема, ако не разполагате с носни кърпички в себе си.

Изолация

Ръкавиците следва да изолират добре ръцете и да опазват тяхната топлина. Най-подходящият вариант е да си вземете ски ръкавици от дишаща материя, за да не ви се изпотяват ръцете и да не прегреете. Подплатата на ръкавиците може да е от вълна, но в повечето случаи е от изкуствен плат. Някои марки използват собствена технология за целта. Изолиращата подплата може да направи ръкавиците по-обемни и не толкова гъвкави, но за сметка на това по-топли.

Слоеве на ръкавиците

Вътрешността на ръкавиците често е мека на допир и създава уютно усещане. Ако ръкавиците са добре подплатени, това може да затрудни захвата на човек в определени ситуации. За тази цел някои модели ръкавици се предлагат на слоеве – при необходимост може да свалите част от ръкавицата, за да добиете по-голям контрол с ръцете.

Цели ръкавици

Ако ръцете ви са винаги студени, то ръкавиците, които са цели, а не на отделни пръсти, могат да помогнат за по-бързото затопляне на пръстите, благодарение на по-добрата циркулация на топлия въздух. Има и модели ръкавици, които са с отрязани пръсти от вътрешната страна и имат допълнителен пласт цяла ръкавица отгоре. С тях може да разчитате, че ръцете ви ще бъдат винаги топли, а при необходимост ще може да боравите свободно с ръцете си.

Пролетни ръкавици

По-тънките ръкавици без подплата често се използват за тичане в парка. Те могат да бъдат полезни и при слънчево време на ски пистата. Тези ръкавици често разполагат със силиконови маркери, които помагат за по-добрия захват на ръката към щеките.

Вентилационни отвори

Защо са ви необходими вентилационни отвори при ръкавиците? Благодарение на тях в по-топлите дни горещият въздух няма да запари ръцете ви. В този случай отново подходящи са ръкавиците с пръсти, които отгоре имат външен цял слой ръкавица, който се сваля при нужда.

Извити ръкавици

Празните ръкавици обикновено изглеждат изправени, но има и модели, които изглеждат така, все едно ръката ви вече е вътре. Те са изрязани, оформени и зашити по начин, по който да подражават естествената, спокойна позиция на ръката. Този тип ръкавици прилепват по-добре към кожата и осигуряват по-голяма свобода на движенията. По-доброто прилепване означава и по-добър приток на кръв, съответно повече топлина за ръцете.

Защита

Определени части от ръкавицата – като например върховете на пръстите и при дланите, се износват по-бързо. На тези места следва да има подсилващ материал, за да ви служат ръкавиците по-дълго време.

Елик за закачване

Еликът на ръкавицата, предназначен за закачване или за придържане към втората ръкавица е изключително полезен. Загадъчният елик често се намира на един от пръстите, така че да не се натрапва визуално, но за сметка на това вечерта след изтощителния ски ден, може да ви послужи, за да окачите ръкавиците да изсъхнат по-бързо над някой радиатор.

Ръкавици с пръсти за touchscreen

С масовата употреба на смартфони все повече ръкавици се изработват със специален материал на пръстите, които да позволяват използването на телефона без да сваляте ръкавиците.

Водоустойчивост

Повечето ръкавици не се правят от водоустойчив материал, тъй като по шевовете се появяват пролуки, през които влагата може да премине. Има обаче и специални видове ръкавици, изработени тъкмо с тази цел да бъдат непропускливи.

Спускането със ски е от онези спортове, които изискват набавянето на качествена екипировка. Независимо на каква марка ски ръкавици сте се спрели, гореизброените особености ще ви помогнат да се ориентирате какъв модел да си купите спрямо атмосферните условия, в които смятате да ги използвате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.