Categories
Авто

Как да изберем моторно масло сами?

Моторното масло изиграва повече от съществена роля не само за работата на двигателя, но и за цялостното представяне на автомобила ви на пътя. Той изпълнява функцията на смазваща течност за всички постоянно движещи се части в мотора, като по този начин (и ако е с високо качество, а и подходящо) намалява вътрешното триене и температура. От финансова гледна точка, първокласното моторно масло може значително да намали разходите за гориво. Но то има и защитна функция, защото предпазва двигателя от корозия, натрупвания от утайки и други замърсители, а и от прекомерно загряване на двигателя. 

При всички тези уточнения мнозина от вас вероятно ще решат, че самостоятелната покупка на масло за колата не е най-удачният вариант. Всъщност, вярно е, голяма част от шофьорите днес предпочитат да се възползват от цялостна услуга в автосервиз, включваща както избор на моторно масло, така и реалната му смяна. Подобно решение е в следствие на страх и несигурност, а те се дължат на липса от информация. В този материал ще ви предоставим такава, за да може от тук насетне да успявате сами да избирате този автомобилен аксесоар и то съобразявайки се с най-важните фактори за успешна покупка, с ценовото разнообразие на пазара, както и с индивидуалните нужди и характеристики на колата ви. 

От какво зависи качеството на моторното масло?

За да изберете качествен продукт, първо трябва да сте наясно какво обуславя това качество, какво превръща даден артикул в нискокачествен, съответно във висококачествен. Качеството на моторното масло, естествено зависи от качеството на двете му фундаментални съставки, а те са присадките и базовото масло. Под присадки разбираме специфични химични елементи, които в своето взаимодействие допълнително защитава двигателя и подобряват работата му в активен режим. Базовото масло може да бъде три типа – синтетично (най-честия случай), полусинтетично или минерално. Експертите в автомобилния бранш препоръчват с две ръце първите два варианта, тъй като минералното базово масло е по-рисково, а и води до повече разходи. По-важно в случая е какви са присадките в състава на моторното масло. Те са така да се каже активните елементи, „магията“ в действието. Всъщност, именно са присадките са тези, които определят допълнителните свойства на маслото. Някои брандове използват по-малко присадки, докато други впечатляват с огромен набор от такива, с което и изпъкват пред конкуренцията. 

Конкретни съвети за покупка на моторно масло 

Когато сте в магазина или пазарувате онлайн, за да закупите качествено и подходящо моторно масло за личния си автомобил е изключително важно да следвате тези стъпки и указания:

1.По възможност, винаги купувайте маслото, което се препоръчва от производителя на вашия автомобил (марка, модел, година на производство, честота на експлоатация, наличие на неизправности и други).

2.Уместно е да се спрете на един вид моторно масло и да не го сменяте. Тоест, ако държите на наистина високо качество и купувате синтетичен продукт, не се препоръчва преминаване към алтернативата с минерален произход. 

3.Типът двигател, а не толкова марката на колата, е основополагащ фактор в избора на моторно масло. От тук следва, че ако смените двигателя (например, от стандартен към спортен), редно е да смените и типа масло. Генералното категоризиране на двигателите, на което трябва да се опрете в своя избор, е на дизелови и бензинови.  

4.Името на производителя е най-добрата гаранция за качеството на продукта. Марката на маслото има значение. И то голямо. Непознатите производители може и да се опитат да изпъкнат пред конкуренцията с по-ниски цени, но това спестяване за вашия джоб не само, че ще ви изиграе лоша шега, но е възможно и да ви навлече проблеми. 

За жалост, на пазарът в България се продават много „ментета“ на известни брандове като Castrol, Total, Elf. Затова също имайте едно наум, ако попаднете на изключително изгодна ценова оферта за тях.

Изборът на подходящо моторно масло не следва да бъде основан на проба/грешка принципа. Тук говорим за вашия любим автомобил и вашата безопасност. Не правете компромиси с качеството. Вместо да спестявате пари от покупката на масло, спестете си бъдещи проблеми и неприятности. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.