Categories
Авто

Как да изберем моторно масло сами?

Моторното масло изиграва повече от съществена роля не само за работата на двигателя, но и за цялостното представяне на автомобила ви на пътя. Той изпълнява функцията на смазваща течност за всички постоянно движещи се части в мотора, като по този начин (и ако е с високо качество, а и подходящо) намалява вътрешното триене. От финансова гледна точка, първокласното моторно масло може значително да намали разходите за гориво. Но то има и защитна функция, защото предпазва двигателя от корозия, натрупвания от утайки и други замърсители, а и от прекомерно загряване на двигателя. 

При всички тези уточнения мнозина от вас вероятно ще решат, че самостоятелната покупка на масло за колата не е най-удачният вариант. Всъщност, вярно е, голяма част от шофьорите днес предпочитат да се възползват от цялостна услуга в автосервиз, включваща както избор на моторно масло, така и реалната му смяна. Подобно решение е в следствие на страх и несигурност, а те се дължат на липса от информация. В този материал ще ви предоставим такава, за да може от тук насетне да успявате сами да избирате този автомобилен аксесоар и то съобразявайки се с най-важните фактори за успешна покупка, с ценовото разнообразие на пазара, както и с индивидуалните нужди и характеристики на колата ви. 

От какво зависи качеството на моторното масло?

За да изберете качествен продукт, първо трябва да сте наясно какво обуславя това качество, какво превръща даден артикул в нискокачествен, съответно във висококачествен. Качеството на моторното масло, естествено зависи от качеството на двете му фундаментални съставки, а те са присадките и базовото масло. Под присадки разбираме специфични химични елементи, които в своето взаимодействие допълнително защитава двигателя и подобряват работата му в активен режим. Базовото масло може да бъде три типа – синтетично (най-честия случай), полусинтетично или минерално. Експертите в автомобилния бранш препоръчват с две ръце първите два варианта, тъй като минералното базово масло е по-рисково, а и води до повече разходи. По-важно в случая е какви са присадките в състава на моторното масло. Те са така да се каже активните елементи, „магията“ в действието. Всъщност, именно са присадките са тези, които определят допълнителните свойства на маслото. Някои брандове използват по-малко присадки, докато други впечатляват с огромен набор от такива, с което и изпъкват пред конкуренцията. 

Конкретни съвети за покупка на моторно масло 

Когато сте в магазина или пазарувате онлайн, за да закупите качествено и подходящо моторно масло за личния си автомобил е изключително важно да следвате тези стъпки и указания:

1.По възможност, винаги купувайте маслото, което се препоръчва от производителя на вашия автомобил (марка, модел, година на производство, честота на експлоатация, наличие на неизправности и други).

2.Уместно е да се спрете на един вид моторно масло и да не го сменяте. Тоест, ако държите на наистина високо качество и купувате синтетичен продукт, не се препоръчва преминаване към алтернативата с минерален произход. 

3.Типът двигател, а не толкова марката на колата, е основополагащ фактор в избора на моторно масло. От тук следва, че ако смените двигателя (например, от стандартен към спортен), редно е да смените и типа масло. Генералното категоризиране на двигателите, на което трябва да се опрете в своя избор, е на дизелови и бензинови.  

4.Името на производителя е най-добрата гаранция за качеството на продукта. Марката на маслото има значение. И то голямо. Непознатите производители може и да се опитат да изпъкнат пред конкуренцията с по-ниски цени, но това спестяване за вашия джоб не само че ще ви изиграе лоша шега, но е възможно и да ви навлече проблеми. 

Изборът на подходящо моторно масло не следва да бъде основан на проба/грешка принципа. Тук говорим за вашия любим автомобил и вашата безопасност. Не правете компромиси с качеството. Вместо да спестявате пари от покупката на масло, спестете си бъдещи проблеми и неприятности. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *