Categories
Финанси

А вие колко плащате за ипотечния си кредит?

Много от хората с ипотечни кредити, сключени преди шест-седем години, въобще не са наясно какви са лихвите и останалите разходи, които плащат по своите задължения. Те са свикнали да заделят вноската си по ипотечния кредит и я внасят всеки месец. Сега обаче, да знаете какви са условията и лихвите по кредитите ви, е по-важно отвсякога.

Причината – лихвите по кредитите отбелязаха съществен спад през последните две-три години и са при може би най-ниските си нива в новата история.

Много е възможно обаче, годишния процент на разходите по ипотечния ви кредит, който сте теглили, да кажем преди седем години да е над 6%. Или казано по друг начин, ако не сте предоговаряли условията, налице е съществена възможност да плащате, много повече от това което плащат всички останали.

А знаете ли, че в момента най-ниските лихви по ипотечните кредити, предназначени за рефинансиране на задълженията към други банки, могат да бъдат открити при една от банките, с ГПР от 3.79%.

Ако годишният проценти на разходите на вашия кредит, е да кажем 5.79% на година, или само с два процентни пункта повече, това макар и да не ви изглежда като голяма разлика, на практика е съществена.

Например, кредит от 150 000 лева с ГПР от 3.79%, се равнява на общо платени 230 766 лева за срок от 25 години, при месечна вноска в размер на 767.12 лева.

За сравнение, същия кредит но с ГПР от 5.79%, се равнява на общо изплатена сума в размер на 279 397 лева за разглеждания период, при месечна вноска от 859. 50 лева. А защо да плащате близо сто лева повече на месец, или 50 000 лева повече на банката? Не е ли по-добре да спестите тези средства?

Всъщност сумата само на пръв поглед е 50 000 лева. Ако заделяте тези сто лева на месец и ги инвестирате на фондовите пазари, при доходност от 7% на година, то разликата става далеч по-голяма – в размер на 78 846 лева.

Така, че не подценявайте, това което бихте могли да спестите в един по-дългосрочен план, само защото нямате желание, или усилия да предоговорите с банката си условията по своя кредит, или пък да го рефинансирате от друга банка, предлагаща по-изгодни условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.