Categories
Здраве

Нужда от имуностимуланти – митове и реалност

За жалост есента и зимата са сезоните, които за повечето родители са истински кошмар. Детето след навършване на една година до към края на своята шеста година, е подложено на много голям риск от боледуване, поради факта, че имунната система все още не е узряла и не може да устои на много от вирусите, които започват като бесни да се размножават именно през променливото време.

През въпросните години от развитието на детето, болестите, които преобладават са инфекциите на горните дихателни пътища, като основен причинител са вирусите. Освен това има голямо значение и това дали детето ходи на градина или ясла. Това е и причината много родители да се страхуват от детските заведения, и да не бързат да пускат децата. Факт е, обаче, че не това ще реши проблема. А по-скоро засилването на организма, модулирането на имунната система, така да се каже, нейното отключване.

Много родители мислят, че за това постоянно трябва да се взимат витамини и масово да се пият имуностимуланти. От една страна е така, но от друга трябва да се знае, че тези препарати – имуностимуланти се предписват индивидуално за всяко дете.

Ето защо не е правилно просто да се допитате до друга майка и да започнете вие да давате въпросният препарат. Това става след преглед при педиатъра. Добре е също така през тези години организма да се закали. Старите хора не напразно казват, че е добре да се ходи и на море, и на планина. Ние като малки също сме ходили на курорти, море, сигурно си спомняте. Разбира се днес малко хора могат да си позволят да отидат за едно лято и на море, и на планина. Най-малкото има голям риск да си загубят работата.

Това обаче не означава, че изобщо не бива да ходите никъде. Заведете детето поне за седмица на море, на планински курорт или балнеология. Преценете надморската височина – тя не бива да е много голяма за неузрелия все още детски организъм. И ако ходите редовно някъде, сменяте климата, то детския организъм се закалява при различни климатични условия. А това е изключително важно за понататъшния живот.

Наред с това може да давате и имуностимуланти. В аптеките ще намерите най-различни. Но както вече казахме за всяко дете преди това трябва да се посети лекар. Или хомеопат. В никакъв случай не решавайте на своя глава. Този вид препарати е хубаво, че може да се дават съвместно с други лекарства, не потискат тяхното действие, не се отразяват на процеса на излекуване.

Започват да се дават, когато детето е напълно здраво и се дават през целия есенно-зимен сезон. Най-добрият вариант е този вид препарати да са на растителна основа. А тяхната цел е не да стопират всяка болест, а да я „омекотят” и да й помогнат да протече по-леко за детето. Така че не си мислете, че ако поставите ваксина за грип или давате „Респивакс”, детето ви е на 100% защитено.

Противогрипни ваксини

Противогрипни ваксини – биват 2 или 3 вида. За всяка година са различни. Всички съдържат частици на предполагаемите вируси, които се очакват да причинят епидемии. При децата от 6 месеца до 3 години се прилага половин доза и е желателно да се приложи двукратно през месец. Над 3 години се прави еднократно една доза. Противоречиви са мненията дали трябва да се правят такива ваксини при децата. Безспорно има контингенти, при които е задължително – с хронични болести, с вродени аномалии, прекарали тежък грип предишна година и др.

Противогрипната ваксина защитава само от грипа, а той е веднъж в годината. През останалото време циркулират други вируси, срещу които ваксината не действа. Оптималното време за поставянето й е от края на септември до края на ноември.

Друг вид често срещани имуностимулиращи средства са Respivax, Bronchovaxom, Ribomunil и др. Те се отличават с това, че съдържат лизати (убити частици) на най – често срещаните микроорганизми, които причиняват инфекциите на дихателните пътища. Дават се по различни схеми.

Друг интересен имуностимулиращ медикамент е Isoprenosin. Той е химическо средство, което пряко действа на имунната система, но е с краткотраен ефект. Използува се най – вече в хода на острото вирусно заболяване. Особено подходящ е при шарки, херпеси и др.

Много обаче наистина сериозно лекари и педиатри, ще ви кажат, че горепосочените медикаменти, все по-рядко се прилагат, ако действително искате да отгледате едно здраво дете, организъм, който да се научи да се бори с влиянията на околната среда и да бори всяка недотам сериозна болест. А мотивът е , че няма нужда в детския организъм да се вкарват бактериални лизати и да чакаме след това да стимулират имунната система. Тя достатъчно е изтощена от многото боледуване и приема на силни антибиотици.

Акцента при имуностимулирането при децата трябва да бъде прием на природни продукти и храни, и на хомеопатични лекарства. Целта е пречистване на детския организъм, съдействие за растежа и развитието му и пряко повишаване на имунитета.

Изписването на тези средства винаги е съобразено с индивидуалните особености на детето и с начина на неговото боледуване.
Що се отнася за вида хомеопатичен препарат, то той трябва да бъде предписван от лекар специалист и да е съобразен с типа дете и „сценария” на неговото боледуване.

И така какво можем да обобщим за имуностимулирането?

  1. То е строго индивидуално.
  2. Започва се в пълно здраве и не се спира ако детето се разболее.
  3. Имуностимулантите се приемат дълто време – минимум 3 месеца.
  4. Мит е, че след техния прием детето ще спре да боледува. Просто целим да омекотим и разредим боледуването.
  5. Между имуностимуланти и витамини няма нищо общо.
  6. Те са напълно съвместими с ваксините.
  7. Спорен е техния ефект за лекуване при остро заболяване.
  8. Ако лекарят уцели най-добрата комбинация на имуностимулиращи медикаменти, то очаквания резултат е 30 – 40 %. Останалото е съвпадение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *