Categories
Авто

Гражданска отговорност за хора, шофиращи сезонно по-евтина

Ралица Агайн – заместник председател на Комисията за финансов надзор (КФН) лансира идея, водачите на МПС, които не използват целoгодишно превозното си средство да плащат по-евтина застраховка „Гражданска отговорност“. Предложението си тя обясни в предстоящите промени в Кодекса за застраховане до края на тази година или първото тримесечие на 2015, поради въвеждането на нова евродиректива.

Според Ралица Агайн, могат да бъдат направени поправки, позволяващи по-евтина цена на полицата на „Гражданска отговорност“, за автомобили, използвани по няколко месеца в годината, което ще бъде по-изгодно за шофьорите им. Предложението ще бъде обсъдено с представители на МВР и застрахователните компании. Въпросът е как ще бъде контролирано, че лицата шофират колата си сезонно.

Според Коста Чолаков от УС на Асоциацията на българските застрахователи идеята е добра, тъй като и в момента има много хора, които сключват застраховка „Гражданска отговорност“ на вноски и след заплащането на няколко от тях спират, тъй като няма да използват автомобила.

Според други представители на застрахователния бранш, като Константин Велев – член на УС на Generali България, трябва да има много стриктен контрол при въвеждането на подобен вид краткосрочни застраховки.

Средната настояща цена за застраховка „Гражданска отговорност“ в момента е средно 190 лв. за автомобили до 1600 куб.см. мощност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.