Categories
Лайфстайл

Елафониси, Крит

Елафониси е един от най-красивите и зрелищни плажове не само в Гърция, но и в цяла Европа. Той е известен с изключително светлия си бял пясък с леки, едва доловими розови нюанси. Плажът представлява плитка лагуна, която свързва остров Крит с близо намиращия се до брега малък остров Елафониси (в превод “Островът на съкровищата”). Плитката до коляното лагуна прелива в невероятни нюанси на лазурно и небесно синьо. В хубаво време човек с лекота може да достигне до близкия скалист едноименен остров по белите пясъчни наноси и плитки до коляното води на лагуната. Островът е обявен за защитена територия.

елафониси гърция море

Елафониси е удоволствие за сетивата.

Посещението на Елафониси е истинско удоволствие за сетивата. Топлото средиземноморско слънце, прозрачни морски води, нежен бриз и фин пясък галят кожата. Чувства се аромат на море, което създава приятно релаксиращо и освобождаващо усещане.

Околният пейзаж с меките си бледи цветове и нюанси радва окото. В подножието на високи и голи бежово кафеникави планини се вижда сивкаво зелена средиземноморска растителност – не много големи дървета и сухи храсти.

Пейзажът е много красив и лесно запомнящ се. Той олицетворява по-сухото и топло южното крайбрежие на този горещ и слънчев гръцки остров.

Къде се намира Елафониси?

Елафониси е името на малко островче и свързващата го с брега лагуна и прилежащите плажове. Това райско място се намира в най-югозападният ъгъл на остров Крит, Гърция. Разположен е на 35°16’16” северна ширина и на 23°32’26” източна дължина.

От големите градове на Крит най-близо се намира Ханя. Разстоянието по права линия е около 50 километра, но по път е около 72 километра.

С кола това разстояние се изминава за около 1 час и 20 минути. За да стигнете до там бихте могли да наемете кола, да вземете такси или дори да пътувате с автобус, което през туристическия сезон също е доста лесно.

Други алтернативи са да се включите в еднодневна екскурзия с автобус или с корабче. Важно е да знаете, че Елафониси се намира в сравнително отдалечен край на острова, така че инфраструктурата е по-слабо развита и не е толкова добра, а пътя, който води до лагуната, доста криволичи.

Освен това е добре да си носите всичко, което може да ви бъде необходимо – плажна кърпа, бански, плажно масло, някаква храна, вода, чадър или каквото се сетите. В района няма населени места и по тази причина възможностите да си купите каквото и да било са ограничени.

Разбира се, в близост до Елафониси също има места, от които туристите да си вземат нещо за хапване или за пиене, но все пак е добре да сте подготвени предварително. В района се предлагат и шезлонзи, на които да се скриете от жаркото слънце, но ако си носите и плажен чадър няма да сгрешите.

Кога да посетим плажа Елафониси?

Плажният сезон на Елафониси започва през април. Тогава температурата на въздуха е средно около 20°C. Въпреки това времето от един ден до друг варира. Някои дни са прохладни и може да е ветровито или дъждовно.

През други обаче е истинско лято с температури от около 25°C. Водата е все още малко хладна – около 17 – 18°C, но ако не сте много зиморничави става за къпане. От началото на май до края на октомври топлото и слънчево лятно време е гарантирано, а дневните температури не падат под 24°C. Морската вода е топла и приятна за плуване.

През юли и август местността е доста оживена от ранна сутрин до късния следобед. Морето предлага приятна прохлада, а водата е около 25 – 26°C. Лятната жега край брега обаче не е за подценяване.

Температурите в тази част от годината рядко падат под 29 – 30°C на сянка, така че внимавайте със слънцето. Не стойте твърде дълго под преките слънчеви лъчи, използвайте слънцезащитен крем и поемайте много течности.

През октомври лятната жега окончателно си е заминала, но температурите са все още идеални за къпане – около 24°C на брега и около 23 във водата. Това се счита за един от най-добрите периоди от годината за туризъм в района.

С края на октомври свършва и туристическия сезон, а броят на туристите много рязко намалява. Ноември носи доста по-променливо време, но въпреки това също има не малко дни, които предлагат отлични условия за плаж.

Температурата през деня е средно около 21°C, но лесно може да достигне 24 – 25°C. Освен това морската вода е все още около 20°C, така че къпането през по-топлите дни може да бъде много приятно.

Елафониси през зимата.

Зимния сезон в района на остров Елафониси и прилежащата лагуна трае от декември до март. През тази част от годината Елафониси не е особено популярно място за туризъм.

Температурата на въздуха през деня и температурата на водата падат до около 17°C през януари, а нощните температури падат до около 9°C.

Понякога се появяват силни ветрове и се образуват големи вълни. Появата на силен вятър в толкова песъчлива местност може да бъде доста неприятно преживяване, така че ако искате да посетите местността през зимния сезон за да правите снимки или просто за да се порадвате на природата, уверете се предварително какво ще е времето в района.

Забележителности в района на Елафониси.

На приблизително около 5 километра северно от сините води на лагуната се намира една от интересните забележителности на западното крайбрежие на остров Крит – манастирът Хрисоскалитиса.

Старата каменна сграда от 17-ти век е разположена на високи скали с впечатляваща гледка към тъмносините води на Средиземно море. За тези, които искат да отседнат в близост до Елафониси, в селото има възможности за настаняване.

Отрицателни страни.

Най-големият недостатък е географската отдалеченост и липсата на удобства. Бъдете внимателни също така с летните жеги и силното слънце. Ако ви се прииска да се скриете някъде на сянка (все пак не всеки може да издържи с часове на силното слънце) възможностите не са много големи.

По-лошото състояние на инфраструктурата в района също не е за пренебрегване. Ако наемате автомобил за предпочитане изберете кола с по-голяма проходимост.

Положителни страни на Елафониси.

На първо място няма как да не отбележим, че водите в лагуната са много плитки и по тази причина много безопасни за къпане.

Разбира се, няма гарантирана сигурност когато става въпрос за къпане в море, но със сигурност мястото е едно от най-безопасните, които можете да си представите. Това го прави предпочитано място за забавление за семейства, които пътуват с по-малки деца.

Освен това в района няма опасни животни. В близост до Елафониси няма големи градове, така че природната среда, и по-специално плажът и морето, е изключително чиста и запазена.

Редки видове.

Елафониси изглежда като пустинна местност, но всъщност е място, на което ще откриете голям брой редки растения и животни. Птици, змии, гущери и други създания намират тук убежище да се размножават необезпокоявани.

През есента могат да се видят ята с птици, които спират тук за кратка почивка преди да започнат големия си преход над Средиземно море към Африка. Сред най-ценните видове животни, които могат да се видят в района е застрашената костенурка карета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.