Categories
Авто

Добавки за кола – препоръчително или задължително е тяхното използване?

Във всеки реномиран магазин за автомобилни части и аксесоари ще срещнете секция с добавки за кола. В тази секция обикновено се предлагат следните типове продукти:

  • Добавки за масло
  • Добавки за бензин
  • Добавки за дизел

Последният тип, честно казано, е най-често срещан поради най-високото търсене на пазара. Собствениците на дизелови автомобили се възползват от предимствата на тези аксесоари в много направления и главно поради спецификата на такъв тип гориво. Причината е, че при много ниски температури дизеловото гориво променя плътността си. По-конкретно, дизелът се сгъстява, което както се досещате, затруднява нормалното функциониране на двигателя.

Между другото, точно това е и причината да виждате така нареченото зимно дизелово гориво по бензиностанциите. Различното в него е, че вече съдържа въпросните добавки за дизел. Без значение дали ще зареждате зимен дизел, или ще комбинирате горивото с такива добавки, в студените дни от годината ще си спестите доста проблеми, а дори и ходене пеша, защото при силно сгъстяване на дизела, автомобилът може просто да спре. Между другото, добавките за дизел разполагат и с доказани защитни функции – включително срещу корозия и предпазване от прекомерно прегряване на части от мотора (буталата и клапаните). 

По подобен начин стоят нещата и със съвременните добавки за бензин. Те също изпълняват функцията на антиоксидант за двигателя. Според някои експерти в автомобилния бранш, тези аксесоари за колата могат да увеличат до два пъти годността на горивото. Смята се, че резервът от бензин в автомобила запазва пълноценно свойствата си до максимум 40-60 дена. При наличие на добавки за бензин, този срок се увеличава значително, което е изключително предимство за хора с големи и винаги „пълни“ резервоари поради честите им и дълги пътувания. Бензиновите добавки за кола действат не само влагоабсорбиращо, но и почистващо за съседни до мотора части – карбуратора и дюзите. Те са силно препоръчителни за нередовните шофьори, така да се каже. В случай на наличие на такива добавки, след продължително неизползване на автомобила, той ще запали по-лесно и безпроблемно. 

Модерните висококачествени добавки за масло, на свой ред, са уникални с това, че защитават мотора от износване. Това износване, обикновено, се дължи на всички отложени полепи и нагари по двигателя. И тъй като добавките за масло досущ като тези за бензин и дизел действат с „прочистващ“ ефект, те намаляват нивото на съответните полепи и нагари. Твърди се, че въпросните отложени вещества по двигателя представляват 90% от всички възможни причини за бързото износване на мотора. 

Трябва ли да купуваме добавки за кола или това е само по желание?

Като допълнителен аксесоар тези продукти силно биха се нарекли задължителни за изправната дейност на вашия автомобил. От друга страна, за всеки съвестен шофьор, както и за този, който обожава колата си, подобни екстри са по-скоро задължителни. Лично ние възприемаме добавките за кола като задължителни за всеки, които спазва препоръките на автомобилните производители. А последните, определено, ще ви кажат, че с добавки за масло, бензин и дизел ще:

  • Спестите пари за гориво и за нов двигател на колата си 
  • Обезопасите своето пътуване
  • Избегнете проблеми по време на дълъг път
  • Можете дълго време да не карате колата си, без да се притеснявате дали когато се върнете на шофьорското място, тя ще запали
  • Знаете, че сте осигурили на любимото си превозно средство всичко необходимо за качествената и удобната му експлоатация 

Последно, но не по важност, бихме искали да ви напомним, че макар и да имат множество предимства и ползи за автомобила, не всички съвременни добавки за кола ще ви ги осигурят. Старайте се да избирате само качествени аксесоари, чиито производители да отговарят с името и репутацията си за първокласните си асортимент и продуктов каталог – Liqui Moly, Motul, Bardahl, XADO.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.