Categories
Авто

Добавки за кола – препоръчително или задължително е тяхното използване?

Във всеки реномиран магазин за автомобилни части и аксесоари ще срещнете секция с добавки за кола. В тази секция обикновено се предлагат следните типове продукти:

  • Добавки за масло
  • Добавки за бензин
  • Добавки за дизел

Последният тип, честно казано, е най-често срещан поради най-високото търсене на пазара. Собствениците на дизелови автомобили се възползват от предимствата на тези аксесоари в много направления и главно поради спецификата на такъв тип гориво. Причината е, че при много ниски температури дизеловото гориво променя плътността си. По-конкретно, дизелът се сгъстява, което както се досещате, затруднява нормалното функциониране на двигателя. Между другото, точно това е и причината да виждате така нареченото зимно дизелово гориво по бензиностанциите. Различното в него е, че вече съдържа въпросните добавки за дизел. Без значение дали ще зареждате зимен дизел, или ще комбинирате горивото с такива добавки, в студените дни от годината ще си спестите доста проблеми, а дори и ходене пеша, защото при силно сгъстяване на дизела, автомобилът може просто да спре. Между другото, добавките за дизел разполагат и с доказани защитни функции – включително срещу корозия и предпазване от прекомерно прегряване на части от мотора (буталата и клапаните). 

По подобен начин стоят нещата и със съвременните добавки за бензин. Те също изпълняват функцията на антиоксидант за двигателя. Според някои експерти в автомобилния бранш, тези аксесоари за колата могат да увеличат до два пъти годността на горивото. Смята се, че резервът от бензин в автомобила запазва пълноценно свойствата си до максимум 40-60 дена. При наличие на добавки за бензин, този срок се увеличава значително, което е изключително предимство за хора с големи и винаги „пълни“ резервоари поради честите им и дълги пътувания. Бензиновите добавки за кола действат не само влагоабсорбиращо, но и почистващо за съседни до мотора части – карбуратора и дюзите. Те са силно препоръчителни за нередовните шофьори, така да се каже. В случай на наличие на такива добавки, след продължително неизползване на автомобила, той ще запали по-лесно и безпроблемно. 

Модерните висококачествени добавки за масло, на свой ред, са уникални с това, че защитават мотора от износване. Това износване, обикновено, се дължи на всички отложени полепи и нагари по двигателя. И тъй като добавките за масло досущ като тези за бензин и дизел действат с „прочистващ“ ефект, те намаляват нивото на съответните полепи и нагари. Твърди се, че въпросните отложени вещества по двигателя представляват 90% от всички възможни причини за бързото износване на мотора. 

Трябва ли да купуваме добавки за кола или това е само по желание?

Като допълнителен аксесоар тези продукти силно биха се нарекли задължителни за изправната дейност на вашия автомобил. От друга страна, за всеки съвестен шофьор, както и за този, който обожава колата си, подобни екстри са по-скоро задължителни. Лично ние възприемаме добавките за кола като задължителни за всеки, които спазва препоръките на автомобилните производители. А последните, определено, ще ви кажат, че с добавки за масло, бензин и дизел ще:

1. Спестите пари за гориво и за нов двигател на колата си 

2. Обезопасите своето пътуване 

3. Избегнете проблеми по време на дълъг път 

4. Можете дълго време да не карате колата си, без да се притеснявате дали когато се върнете на шофьорското място, тя ще запали 

5. Знаете, че сте осигурили на любимото си превозно средство всичко необходимо за качествената и удобната му експлоатация 

Последно, но не по важност, бихме искали да ви напомним, че макар и да имат множество предимства и ползи за автомобила, не всички съвременни добавки за кола ще ви ги осигурят. Старайте се да избирате само качествени аксесоари, чиито производители да отговарят с името и репутацията си за първокласните си асортимент и продуктов каталог – Liqui Moly, Motul, Bardahl, XADO.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *