Categories
Лайфстайл

Забележителности в Букурещ – какво да видя?

Ако за първи път отиваш в приказния румънски град Букурещ, тази статия е точно за теб! Научи кои са най-големите забележителности там и виж какво обезателно трябва да направиш по време на престоя си.

Любопитното при Букурещ е, че този град е съчетал европейското в себе си, но в същото време във въздуха се носи полъха на Балканите и типичното Източноевропейко усещане.

Колкото различен, толкова и напомнящ на нещо много познато, Букурещ със сигурност е евтина, близка и различна дестинация за всички любители на пътуванията. Разходи се с нас там:

Отиди на концерт на открито в Парк Карол I

Непременно Парк Карол I е един от най-красивите паркове в Букурещ. Това, което го прави още по-специален за румънците е, че е проектиран от френски пейзажен архитект – Едуард Редонт. Северните ни съседи не пропускат да изтъкнат тази не малка подробност с гордост. Разходката там определено ще ти хареса, а най-хубавото от всичко е, че през лятото в този парк се провеждат редица концерти на открито.

Националният художествен музей с над 100 000 произведения на изкуството

Определено си заслужава да посетиш Националния худежествен музей (Muzeul National de Arta), особено ако си почитател на изкуството. Художествената колекция включва над 100 000 произведения на изкуството, които са разделени в две секции – на румънски и на чуждестранни творци. Сред чуждестранните има завидни изработки на Рембранд и Ел Греко – разбира се, оригинали.

Усети стария град в район Липскани

Букурещ определено е модернизиран град, както повечето европейски столици, но все още е запазил и духа на историята си. Това се усеща най-много в района Липскани, който се слави още като историческият център на града. Там можеш да се разходиш из тесни каменни улички и да разгледаш множество антикварни магазинчета. Любопитни още са ресторантите и баровете, които предлагат храна и забавления по типично румънски начин.

Виж Букурещ от върха на Триумфалната арка

Не само Париж си има Триумфална арка, но и Букурещ също. Тя (Arcul de Triumf) е построена след Първата световна война в памет на смелите войници, дали живота си в битката. Първоначално (през 1922 г.) е била от дърво, но през 1936 г. е довършена с гранит. Красотата на арката обаче се крие в това, че ако се изкачим до самия й връх, ще видим цял Букурещ от високо.

Снимай се пред Двореца на парламента

Дворецът на парламента (Palatul Parlamentului) е построен по време на режима на Чаушеско и общо взето е най-известната и емблематична румънска сграда. Масивната външна архитектура има огромни стълбища, а стаите вътре са обсипани с полилеи по таваните. Снимка пред сградата е просто задължителна.

Румънският Атенеум – сърцето на Букурещ

Ако си меломен, определено трябва да отидеш в приказния румънски Атенеум, който се слави още като сърцето на букурещката музикална общност. Кръглата сграда е построена през 19. век по проект на друг френски архитект – Алберт Галерон. Тя е завършена едва през 1888 г., като наистина впечатлява с изящните си мозайки и исторически фрески. Вътре пък се провеждат незабравими оркестрални концерти.

Усети духа на селото в Музея на селото

Музеят на селото (Muzeul Satului) е изключителен с това, че е най-големият открит музей в цяла Европа. Той се простира на цели 30 акра по бреговете на езерото Херастрау и предава духа на румънското село на всички посетители. Туристите могат да видят 50 сгради, построени в типичния стил на къщите по румънските селца – от къщи с автентични покриви, през сламени колиби, до мелници и дори църкви. Мястото наистина е изумително и си заслужава да му се отдели поне половин ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.