Categories
Здраве

Бръшлян (Hedera helix) – какво лекува тази билка?

Бръшлянът е увивно и катерливо многогодишно растение. При хоризонтален растеж бързо и лесно израства до 30 метра дължина, а при вертикални плоскости достига до 25 метра височина. За растението се счита, че е отровно.

Намира широко разпространение в Азия и Европа, като се предполага, че произходът му е точно оттам. След това е пренесен и разпространен първо в Америка, а после и в Австралия.

Изобилства в огромно разнообразие от видове, като най-известен от всички е английският бръшлян или още познат под името Hedera helix. Листата му обикновено съдържат по 5 къса, имат изключителна твърдост, зелени са дори и през зимния сезон, и започват да окапват едва на 6-тата година. Формата на листата е най-разнообразна – като се започне от обикновено листо под формата на щит и се достигне до такива с форма на заострена звезда. Завършващите части на листата са предимно гладки, но има и други видове с надиплени и причудливи форми, а в цветова гама започват от едноцветни и достигат до множество различни комбинации като бяло, сиво, зелено, кремаво, жълто.

Най-значим вид бръшлян е Hedera canariensis.

Неговите листа са значително големи. Стъблата имат малки възелчета, които на практика са трансформирани корени и помагат на растението да се захваща здраво за всякакви верикални и други плоскости, например стени, дървета, храсти, скали и др.

Въпреки общото мнение, е доказано, че бръшлянът не е паразитен храст, като корените му не изсмукват органичните вещества на самото растение, за което биват закрепени, а само го използват като опорна точка.

Листата на растението достигат от 3 до 10 см дължина, и биват най-различни: яйцевидни, кожести, лъскави или елипсовидни. Цветчетата му са жълтозелени с петделна чашка и венче. Той цъфти през месеците август и септември, а плодовете зреят чак на следващата година през пролетта.

Бръшлянът се среща често в широколистни и смесени гори, и доста по-рядко по скали и други труднодостъпни места с надморска височина до 1800 метра.

Той намира широко приложение в сферата на козметиката като съставна част в различните продукти против целулит и стрии, а като декоративно растение го използват за оформлението на градинки, паркове или жилищни фасади.

Бръшлянът се използва и като съставка във фармацефтичната промишленост. Той има отхрачващо действие и втечнява бронхиалния секрет. Още се използва и като противовъзпалително средство.

Лечение с бръшлян

Намира широко приложение в борбата с някои често срещани заболявания, като например:

  • при бронхити, различни видове кашлица
  • при заболявания на жлъчката и черния дроб– ревматизъм, подагра, други ставни заболявания

Външно се прилага при мазоли, гнойни и труднозарастващи рани, козметични и други кожни дефекти.

И като всяко друго растение, бръшлянът също се нуждае от известни грижи. Например, при отглеждането му в домашни условия е задължително да знаем, че бръшлянът страда при силна горещина и липсата на влажност, затова е наложително листата да се пръскат редовно с вода и ако се намира в стая, то тя да не се отоплява през зимния период. Също така растението обича да има достатъчно светлина, но въпреки това не трябва да се подлага на преки слънчеви лъчи.

Пресаждането му се извършва на всеки 2 години, като най-благоприятен за това е пролетния сезон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.