Categories
Здраве

Амилоидоза – лечение и първи симптоми

В своята същност амилодиозата е заболяване, което се среща рядко, когато веществото амилоид се струпа в телесните органи. Това вещество е хетерогенен белтък, който е анормален. По принцип се произвежда от костния мозък. Има вероятност да започне да се отделя във всеки орган или тъкан. Засяга главно възрастни хора над 65 години.

Причини

Известни са различни видове на заболяването, като най-често срещащия се е тип първичната форма, предизвикана от съвсем лека имуноглобулинова верига.

Вторичната форма пък се среща едва при три процента от случаите на хора, страдащи от това заболяване. Виновникът е остро фазов белтък или амилоид А. В повечето случаи най-засегнати от това са бъбреците, но съществуват случаи при които има вероятност отлагания да се появят и в тракта, отговарящ за функцията на храносмилането, сърцето и черния дроб.

Предимно засяга хората c xpoнични инфeкциoзни или възпaлитeлни зaбoлявaния. Такива са ревматоидният артрит, както и възпалително заболяване, засягащо червата. Третият вид е известен с наименованието наследствена форма и има причина за това. Причинява се от aмилoид, кoйтo в своята същност е мyтиpaл тpaнcтиpeтин. При този вид, потърпевши и силно засегнати са нервите, черния дроб, бъбреците и сърцето.

Асоциирана с диализа форма на заболяването – развитието започва, когато белтъкът на кръвта Бета 2 микроглобулин се отлага в ставите и сухожилият. Причинява скованост и поява на течност в ставите, болка, както и синдром на карпалния канал.

Хората, страдащи от тази форма на амилоидоза са на хрониодиализа, като в повечето пъти се развива от осем до дванадесет години след стартиране процедурите по диализа.

Лечение на амилоидоза

За първичният първи тип форма на амилоидозата се налага химиотерапия, която спира растежа на анормалните клетки, причинители за формирането на амилоида.

Имайте предвид, че преди да започне цикъла на терапия, трябва да бъде извършена периферна трансплантация на кръвните стволови клетки.

При вторичната форма основният тип приложение е лекарствена терапия. Така например противовъзпалително лекарство, което служи за лечение на ревматоиден артрит. При третият тип или т. нар. наследствена форма се налага чернодробна трансплантация. Това е така, тъй като белтъкът, който причинява този тип форма, се образува в клетките на черния дроб. Последната асоциирана с диализата форма предлага възможност, като промяна режима на диализата или чрез бъбречна трансплантация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.