Categories
Мода

Аметист – пълна информация

История

Според гръцката митология, Аметист била млада девица, която предизвикала гнева на гръцкия Бог Дионисий, след като бил отровен с червено вино. Когато разбрала, какво я чака помолила богинята Диана за помощ. Тя много харесвала момичето и затова моментално я превърнала в бял камък (днес познат като кварц). Когато Дионисий осъзнал какво е направил, се разкаял дълбоко и сълзи потекли от очите му. Те капели в бокала му за вино, докато той не се преобърнал върху статуята на момичето. Тогава сълзите му попивали в кварца, докато той не станал лилав. В наши дни наричаме този камък Аметист.

Характеристики

Аметистът е скъпоценен камък, неговата красота се цени от векове. Това е камъкът определян като късметлийски за Рибите (родените през февруари), и това е скъпоценен камък, с който се бележи шестата годишнина от сватбата. Той е включен във всички кралски колекции бижута в целия свят от древен Египет, до Скъпоценните камъни на Британската корона. В наши дни подобен цвят на камъка може да бъде видян само в колекциите бижута Сваровски, благодарение на специална технология, която оцветява кристала в лилав нюанс. Античните цивилизации ценели аметиста много повече от всеки друг скъпоценен камък.

Свойства

Смята се, че аметиста има много различни качества, като всички те са положителни – предпазва от зли мисли, ускорява мисълта, помага на военните в стратегиите им, предпазва от различни заболявания, прогонва демоните…и много други. Точно тези защитни функции, които се смята че притежава аметиста кара хората да го ценят толкова много и в до днес.

По време на Ренесанса, аметиста става символ на смирението и благоприличието. През годините влиятелни и богати монарси използвали скъпоценния камък, като символ на царственост. Скъпоценностите на британската кралица, също са украсени с аметист. Носят се слухове, че този камък е помогнал изключително много на руската кралица Катерина, но с какво точно досега не е известно.

Исторически се вярва, че камъкът спомагал за яснотата на пророчествата и виденията.

Според китайската философия на Фън Шуй, аметистът подобрява ъгъла на фокусиране относно благосъстоянието. Способен е да накара човек да изпада в безкрайно блаженство. Асоциира се с коронната чакра, на върха на главата, от където божественото навлиза в тялото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.