Categories
Мода

Аметист – пълна информация

История

Според гръцката митология, Аметист била млада девица, която предизвикала гнева на гръцкия Бог Дионисий, след като бил отровен с червено вино. Когато Аметист разбрала, какво я чака помолила богинята Диана за помощ. Тя много харесвала момичето и затова моментално я превърнала в бял камък (днес познат като кварц). Когато Дионисий осъзнал какво е направил, се разкаял дълбоко и сълзи потекли от очите му. Те капели в бокала му за вино, докато той не се преобърнал върху статуята на момичето. Тогава сълзите му попивали в кварца, докато той не станал лилав. В наши дни наричаме този камък Аметист.

Характеристики

Аметистът е скъпоценен камък, неговата красота се цени от векове. Това е камъкът определян като късметлийски за Рибите (родените през февруари), и това е скъпоценен камък с който се бележи шестата годишнина от сватбата. Този камък е включен във всички кралски колекции бижута в целия свят от древен Египет, до Скъпоценните камъни на Британската корона. В наши дни подобен цвят на камъка може да бъде видян само в колекциите бижута Сваровски, благодарение на специална технология, която оцветява кристала в лилав нюанс. Античните цивилизации ценели аметиста много повече от всеки друг скъпоценен камък.

Свойства

Смята се, че аметиста има много различни качества, като всички те са положителни. Смята се че камъка предпазва от зли мисли, ускорява мисълта, помага на военните в стратегиите им, предпазва от различни заболявания, прогонва демоните…и много други. Точно тези защитни функции, които се смята че притежава аметиста кара хората да го ценят толкова много и в до днес.

По време на Ренесанса, аметиста става символ на смирението и благоприличието. През годините влиятелни и богати монарси използвали скъпоценния камък, като символ на царственост. Скъпоценностите на британската кралица, също са украсени с аметист. Носят се слухове, че този камък е помогнал изключително много на руската кралица Катерина, но с какво точно досега не е известно.

Исторически се вярва, че камъкът спомагал за яснотата на пророчествата и виденията.

Според китайската философия на Фън Шуй, аметистът подобрява ъгъла на фокусиране относно благосъстоянието. Аметистът е в състояние да накара човек да изпада в безкрайно блаженство. Асоциира се с коронната чакра, на върха на главата, от където божественото навлиза в тялото.

Аметиста е скъпоценен камък, чийто достойнства са оценени в цял свят, от древността до наши дни. Изключително красив скъпоценен камък, който спомага за благосъстоянието и смирението на човека.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *