Categories
Здраве

Амблиопия (мързеливо око) – лечение с мкб операция

Амблиопия или още определяна като “мързеливо око” е заболяване, засягащо зрителният отбраз. Той може да бъде замъглен, изкривен или по-слаб в сравнение с другото око. От тази болест страдат 3% от подрастващите.

Причини

  • Анизометропична амблиопия
  • Страбизъм
  • Рефракторна амблиопия

Амблиопията се развива в крехка детска възраст. Възникването на болестта е причинена от недостатъчната стимулация на рецепторите, които се намират в ретината. Проблемът може да идва и от разминаващите се образи от очите към мозъка. Рискови фактори за развитие на заболяването са например фамилна обремененост, преждевременно раждане или умствена изостаналост.

Амблиопия може да настъпи, когато в двете очи има разминаване на диоптера от 1,5 или повече. Възможно е детето да има “мързеливо око” в следствие на някакво вродено заболяване. Болестта може да бъде причинена и от проблеми с клепача, които закриват зеницата. Също така амблиопията може да се дължи и на кривогледство, дори и при дефицит на витамин А. Заболяването се унаследява. Ако някой от роднините или родителите са имали проблем с аблиопията, то шансът детето да има такъв проблем е по-голям.

Симптомите при болестта са:

  • Дивергентно кривогледство – едното око се отклонява навън.
  • Конвергентно кривогледство – едното око се отклонява навътре.
  • Премигване на окото твърде бързо.
  • Нарушено пространствено ориентиране.
  • Липсва кординирано движение на очите.
  • Кривене на очите.

Диагнозата се поставя на зрителната оценка на зрителната острота и пространственото зрение. Това се постига чрез последователно закриване на очите с таблици. В кърмаческа възраст е възможно диагностицирането на заболяване по следния начин – определя се фиксиращото око и се прехвърля от едното към другото око.

Лечение на амблиопия

При поставена диагноза амблиопия е нужно незабавна корекция в зрението, защото нелекуваното зрението непрекъснато се влошава. Факторите, нарушаващи зрителната яснота, трябва да бъдат отстранени. След това се прилага оклузионна терапия. Тя представлява следното – здравото око се покрива с превръзка или се носят специални очила.

Оклузионната терапия може да продължи от един до няколко часа дневно. Важно е детето да не проглежда със здравото око. Успехът зависи от това колко е сериозен проблемът и възрастта на детето. Възможно е лечението да започне с капки, които замъгляват здравото око, за да може да се накара мързеливото око да работи. Не е известно дали лечението би дало резултат по време на по-зряла възраст, защото то се развива най-бързо до седмата година.

2 отговори на “Амблиопия (мързеливо око) – лечение с мкб операция”

Здравейте, имам този проблем, наречен амблиопия, искам да попитам дали има някакви лазерни операции, които могат да оправят окото ми и да го изправя

Здравейте, препоръчвам ви да се консултирате с лекар и то достатъчно компетентен, че последно време с докторите е като с майсторите. Мой познат наскоро се оперира от подобен проблем в Турция, някаква клиника мисля, че в Чорлу. Разликата в цените на операцията в България и Турция била доста фрапантна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *