Categories
Здраве

Алкохолна зависимост – симптоми и лечение

Алкохолната зависимост известна още като алкохолизъм е поведенческо и медицинско заболяване. Характерно е прогресиращото му протичане.

Алкохолът е вреден за някои органи. Приемът на алкохол е обвързан с повишен риск от смъртност или дълготрайни увреждания на тялото. Централната нервна система принадлежи към онази система, на която алкохолът оказва най-интензивно влияние. Той води до промени в мозъчната функция поради голямата си разтворимост, се разтваря в мозъчната тъкан. В следствие на алкохола може да настъпи до така наречения “синдром на зависимостта”. При него степента на зависимост не е толкова тежка, както при опияняващите дроги.

Алкохолът въздейства на човешките функции по следния начин:

  • Сетивни функции. Функциите като чуване, говорене, виждане, обоняние се забавят след въздействието на алкохол.
  • Памет. Влияе най- много на краткотрайната памет. Може да се достигне до пълна загуба на паметта при по- тежки случаи на зависимост.
  • Други органи. Редовната употреба на алкохол уврежда сърцето. Ускоряване на сърдечния ритъм, а това повишава кръвното налягане.
  • Настроение. При повишено ниво на алкохол в организма може да настъпи депресия и агресивно поведение.
  • Наследственият материал и зародишът. При човек не е доказано влиянието върху семенниците, но от опитите при гризачи се наблюдава увреждане на тяхното поколение.

Често срещани причини за възникване на алкохолизъм

Семейство и околна среда. Изследване показва, че 27% от зависимите са имали баща-алкохолик, а 6 майка-алкохоличка. Това доказва една от причините за влиянието на околната среда към зависимостта.

Депресия. Хората страдащи от депресия са склонни да злоопотребяват често с алкохол.

Социокултурно влияние. Практическата полза от алкохолът повишава консумацията му в обещството и може да доведе до редовна злоупотреба поради въздействието му.Алкохолна зависимост симптоми

Той е виновен за повече от 60 вида болести и травми на организма.

Най- често срещаните увреждания от алкохолизъм:

Патологично алкохолно опиване. Психична промяна на разума с халюцинации и илюции. Болните които реагират по този начин са в силна възбуда или физически изморени.

Хроничен алкохолизъм. Той води до физична и психична зависимост. Характерно е да се наблюдава рязка промяна в настроението. Болните от този тип болест често страдат от пневмонии, бронхити и трахеити.

Лекуването на алкохолизъм е от много голямо значение, защото алкохолът повиша рискът от смърт. Най-срещани са следните симптоми:

  • Ненормално поведение при консумиране на алкохол.
  • Трудност при контролиране на изпитото количество.
  • Голямо нетърпение към консумацията на алкохол.

Лекуването е възможно само ако пациентът иска да бъде излекуван. Включва комбинация от поведенческа и медикаментозна терапия, понякога дори и с билки – кудзу, жълт кантарион, бял трън (млечен бодил). От голямо значение играе ролята на близките на лекуващия се.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.